Εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε προ διαβητικό στάδιο ακόμα και για 10 χρόνια ή περισσότερο και να μην το γνωρίζει ακόμη. Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει.
Η ινσουλίνη δίνει εντολή στα κύτταρά σας να προσλάβουν γλυκόζη από το αίμα. Με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρά σας απευαισθητοποιούνται στην ινσουλίνη, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στις οδηγίες πρόσληψης γλυκόζης.
Το σώμα σας συνεχίζει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα στα κύτταρα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Τα χρονίως υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν:
ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους,
πρόωρη γήρανση,
υψηλή αρτηριακή πίεση,
καρδιακή νόσο και
αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Βότανα, μπαχαρικά και τρόφιμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας.
Οι βασικές τροφές θα σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση και διατήρηση της ευαισθησίας των κυττάρων σας στην ινσουλίνη:
Κουρκουμάς: 100% αποτελεσματικός στην πρόληψη του διαβήτη.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη, ένα δραστικό συστατικό που βρίσκεται στον κουρκουμά, είναι 500 έως 100.000 φορές πιο αποτελεσματική από το φάρμακο μετφορμίνη στην ενεργοποίηση πρόσληψης γλυκόζης.
Σε μια άλλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 240 προ-διαβητικούς ενήλικες, οι ασθενείς λάμβαναν είτε 250 mg κουρκουμίνης ή κάποιο εικονικό φάρμακο κάθε μέρα.
Μετά από 9 μήνες, κανένας από αυτούς που λάμβανε κουρκουμίνη δεν εμφάνισε διαβήτη, αλλά το αντίθετο συνέβη στο 16,4% της ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο. Με άλλα λόγια, η κουρκουμίνη ήταν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Τζίντζερ: Μειώνει τη γλυκόζη νηστείας κατά 10,5%
Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή κι ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, 88 ασθενείς με διαβήτη χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Κάθε μέρα η μία ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο, ενώ η άλλη 3 κάψουλες του 1 γραμμαρίου (κοφτό κουταλάκι του γλυκού) σκόνη τζίντζερ.
Μετά από 8 εβδομάδες, η ομάδα που έπαιρνε τζίντζερ μείωσε τη γλυκόζη νηστείας κατά 10,5%. Η ομάδα με το εικονικό φάρμακο όμως, την αύξησε κατά 21%. Επιπλέον, η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξήθηκε πολύ περισσότερο στην ομάδα που έλαβε τζίντζερ.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές απέδειξαν ότι 1600 mg τζίντζερ καθημερινά βελτιώνουν 8 δείκτες διαβήτη συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Πολλές άλλες μελέτες αποδεικνύουν την αξία του τζίντζερ στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοφιλή μπαχαρικά. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Έχει αποδειχτεί ότι η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.
Μια μετα-ανάλυση 8 κλινικών μελετών έδειξε ότι η κανέλα ή το εκχύλισμα κανέλας μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα. Η κανέλα λειτουργεί εν μέρει επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι μετά το φαγητό. Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου ένα φλιτζάνι πουτίγκα ρυζιού με και χωρίς ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
Η προσθήκη κανέλας επιβράδυνε τον ρυθμό που άδειαζε το στομάχι από το 37% στο 34,5% και μείωσε σημαντικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού ημερησίως μειώνει τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Τα μούρα εμποδίζουν την απότομη άνοδο της ινσουλίνης μετά από τα γεύματα.
Μελέτες δείχνουν ότι με την κατανάλωση μούρων το σώμα χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου μετά από ένα γεύμα. Σε μια έρευνα που έγινε στη Φινλανδία, ζητήθηκε από υγιείς γυναίκες να καταναλώνουν λευκό ψωμί και ψωμί σικάλεως με ή χωρίς διάφορα πολτοποιημένα μούρα.
Το άμυλο στο ψωμί αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη μούρων στο ψωμί μείωσε σημαντικά την ινσουλίνη.
Οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα κόκκινα μούρα και τα μούρα Aronia ήταν επίσης αποτελεσματικά, όπως κι ένα μείγμα από φράουλες, μύρτιλλα, κράνμπερι και μαύρα μούρα.
Μαύρο κύμινο (Nigella Sativa): Μόλις 2 γραμμάρια μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σε μια μελέτη που έγινε σε 94 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι ερευνητές τους χορήγησαν καθημερινά κάψουλες με μαύρο κύμινο περιεκτικότητας 1, 2 ή 3 γραμμαρίων. Βρήκαν ότι η δοσολογία των 2 γραμμαρίων μείωσε σημαντικά τη γλυκόζη νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η υψηλότερη δόση των 3 γραμμαρίων δεν είχε πρόσθετα οφέλη.
Το μαύρο κύμινο ήταν πολύτιμο για χιλιάδες χρόνια λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Μερικές φορές αναφέρεται κι ως ρωμαϊκό κόλιανδρο ή μαύρο σουσάμι.
Η σπιρουλίνα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 225%
Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ερευνητές συνέκριναν την ισχύ της σπιρουλίνας και της σόγιας στον έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης. Σε 17 ασθενείς δόθηκαν οδηγίες να λαμβάνουν 19 γραμμάρια σπιρουλίνας ημερησίως. Οι άλλοι 16 ασθενείς λάμβαναν 19 γραμμάρια σόγιας.
Μετά από 8 εβδομάδες, η πρώτη ομάδα παρουσίασε αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 224,7%, ενώ η δεύτερη ομάδα κατά 60%.
Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ από τη δεύτερη ομάδα βελτίωση παρουσίασε μόνο το 69%.
Πηγή: enallaktikidrasi.com