Πως να να καταπολεμήσετε την νόσο του Crohn!

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια ασθένεια η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονή.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε δυσάρεστα συμπτώματα.

Δοκιμάστε τους!

Ενώ ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ασθένεια, υπάρχουν όμως μερικοί φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα αυτής της νόσου.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για μερική ανακούφιση  της νόσου του Crohn.

1. Αλόη βέρα

Η αλόη συνιστάται για την θεραπεία πολλών προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της έχουν μεγάλη επίδραση στην νόσο του Crohn, διότι είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της αλόης βέρα ανακουφίζουν την σωματική δυσφορία και την φλεγμονή.

Υπάρχουν δυο πιο προφανή και προβληματικά συμπτώματα.

Η κατανάλωση του χυμού της αλόης βέρα κάνει καλό στο πεπτικό σας σύστημα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με πολλούς τρόπους.

Μπορείτε να τον πιείτε σκέτο ή προσθέτοντάς το σε smoothie. Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε ένα ή δυο κουταλάκια του γλυκού στη καθημερινή διατροφή σας.

Σας συνιστούμε να πίνετε φρέσκο χυμό. Εάν τον αγοράζετε από το κατάστημα, διαβάστε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει χημικές ουσίες.

2. Μέντα και δυόσμος

Αυτά τα δυο φυτά είναι γεμάτα από πολύ αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει πως το τσάι φτιαγμένο από κάθε είδους μέντας ή δυόσμου θα προσφέρει πολλά οφέλη στο σώμα σας.

Αυτό το αφέψημα επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης και προλαμβάνει την φλεγμονή που προκαλείτε από την νόσο του Crohn.

Εάν πάσχετε από την νόσο του Crohn, ίσως γνωρίζετε ότι ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας.

Δοκιμάστε τσάι μέντας: θα σας βοηθήσει να ηρεμήσει τον πόνο και να προχωρήσετε. Αυτό το φάρμακο θα γίνει ο καλύτερος φίλος σας σε χρόνο μηδέν.

3. Τσάι από φτελιά

Το τσάι από αυτό το βότανο είναι πολύ αποτελεσματικό στην θεραπεία της νόσου του Crohn.

Είναι πολύ καλό για το πεπτικό σας σύστημα και βελτιώνει την υγεία του στομάχου σας.

Μια από τις άλλες ιδιότητες αυτού του φυτού είναι ότι σταματάει την αιμορραγία, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων συμπτωμάτων αυτής της νόσου.

4. Γιαούρτι

Είναι ευρέως γνωστό πως το γιαούρτι είναι ένας φυσικός σύντροφος της καλής υγείας όταν πρόκειται για τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Οι καλές καλλιέργειες βακτηρίων, γνωστές ως προβιοτικά, είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος.

Τα βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, όπως υπερβολική διάρροια, αιμορραγία και φλεγμονή.

Εάν ξεκινήσετε την μέρα σας με λίγο γιαούρτι, θα βοηθήσετε το στομάχι σας και θα ελέγχετε αυτά τα συμπτώματα κατά την διάρκεια της ημέρας.

5. Φρέσκα φρούτα

Πολλοί λένε πως τα φρέσκα φρούτα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στον έλεγχο της νόσου του Crohn, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την κατανάλωσή τους.  

Θα πρέπει να ανακαλύψετε πώς αυτό δουλεύει στην δική σας περίπτωση.

Όταν μιλάμε για το πώς τα φρέσκα φρούτα καταπολεμάνε αυτή την ασθένεια, αυτό καταλήγει να είναι ένα παιχνίδι τύχης. Κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά σε κάθε φρούτο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε ποια φρούτα είναι καλά για τον δικό σας οργανισμό. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς ποια από αυτά να αποφεύγετε.

6. Καρότα

Αυτό το λαχανικό περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που βοηθάνε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn.

Δεδομένου ότι είναι μια εύπεπτη τροφή, θα βαρύνει το στομάχι και το παχύ σας έντερο λιγότερο σε σχέση με άλλα φαγητά.

Να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να μαγειρεύουμε τα καρότα. Έτσι, θα είναι πιο θρεπτικά.

7. Τροφές με λίγες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες σίγουρα βοηθάνε στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι πως όταν πάσχετε από την νόσο του Crohn, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο.

Στην περίπτωσή σας, το καλύτερο είναι να επιλέξετε δημητριακά χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Μην ξεχνάτε ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας, πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Moreira Alonso, M. del C. (2009). 08.-Colitis ulcerosa & enfermedad de Crohn. Máster Universitario En Medicina Evaluadora.
  • Chaparro, M., & Gisbert, J. P. (2016). Actualización del diagnóstico y tratamiento de la enfermedad de Crohn. Medicine (Spain).
  • Ciga Lozano, M. Á., Oteiza, F., Marzo, J., Armendáriz, P., De Miguel, M., & Ortiz, H. (2006). Tratamiento de la enfermedad de Crohn perianal. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Martínez Gómez, M. J., Melián Fernández, C., & Romeo Donlo, M. (2016). Nutrición en enfermedad inflamatoria intestinal. Nutricion Hospitalaria.