Συμβουλές για ένα σωστό βοτανικό ρόφημα!

  1. Δεν αγοράζουμε ποτέ βότανα ή τσάι κλεισμένα μέσα σε εμβαπτιζόμενα φακελάκια/φίλτρα. Η λεύκανση τους γίνετε με αμμωνία και αλλοιώνουν την γεύση του ροφήματος. Πρέπει να βλέπουμε τι πίνουμε!!!
  2. Να προτιμάμε βότανα πιστοποιημένα, χωρίς εντομοκτόνα ή άλλα χημικά συντηρητικά και αρώματα.
  3. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του τσαγιού, είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρό και όχι της βρύσης! Να προτιμάμε εμφιαλωμένο νερό ή ακόμη καλύτερα, να αγοράσουμε ένα καλό φίλτρο νερού!
  4. Η τσαγιέρα προετοιμασίας πρέπει να είναι κεραμική ή πυρίμαχη. Την ξεπλένετε επιμελώς με καυτό νερό και στη συνέχει ρίχνετε 1 κουταλάκι τσάι – καλύτερα σε φύλλα – για κάθε φλιτζάνι τσάι συν ένα επιπλέον για τη τσαγιέρα. Εν τω μεταξύ βάζετε το νερό να ζεσταθεί στους 80-90 °C , όχι να κάψει, (αφού προηγουμένως έχετε μετρήσει τα φλιτζάνια που αναλογούν) κι όταν το νερό ετοιμαστεί το ρίχνετε μέσα στην τσαγιέρα. Χρησιμοποιήστε τσαγιέρα σερβιρίσματος από πορσελάνη για να μένει αναλλοίωτη η γεύση και το άρωμα του τσαγιού, την οποία δεν πρέπει να πλένετε ποτέ με απορρυπαντικό, ούτε να τη σκουπίζετε με πετσέτα.
  5. Αφού ρίξετε το νερό στην τσαγιέρα πρέπει να αφήσετε το πράσινο ή βοτανικό (σε φύλλα) τσάι για 5-7 λεπτά και μετά να το σερβίρετε ζεστό. Για το μαύρο τσάι προβλέπεται 3-4 λεπτά χρόνος αναμονή. Για την ποικιλία Oolong προβλέπονται 7 λεπτά αναμονής, ενώ για το άσπρο τσάι που είναι και το πιο ντελικάτο χρειάζονται 15 λεπτά.
  6. Απαγορεύεται κάθε πρόσμιξη με ζάχαρη, λεμόνι ή γάλα για το πράσινο τσάι και το τσάι Oolong. Αντίθετα μπορούν να προστεθούν στο μαύρο τσάι, αρκεί να τα βάλετε στο φλιτζάνι πριν από το σερβίρισμα του τσαγιού. Στα ροφήματα με αρωματικά βότανα μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμόνι και μέλι μόλις κρυώσει λίγο για να μην χαθούν οι θρεπτικές ιδιότητες του μελιόυ!
  7. Για το πρωινό σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Καρτεράκι της Ευτυχίας ή το Σαρανταβότανο τα οποία προσφέρουν ενέργεια και μπορούν να αντικαταστήσουν άψογα τον καφέ από το πρωινό σας. Το πράσινο τσάι είναι ιδανικό για μετά το γεύμα ή το απόγευμα ενώ δεν πρέπει να καταναλώνεται αργά το βράδυ γιατί ίσως προκαλέσει αϋπνία. Για το βράδυ μια καλή επιλογή είναι ο Μαλοτήρας, η Μαντζουράνα, το Χαμομήλι, το Μελισσόχορτο και άλλα χαλαρωτικά βότανα που μπορούν να σας προσφέρουν ηρεμία και έναν καλό ύπνο!

Καλή σας απόλαυση!