5 ροφήματα που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη

Ο αιματοκρίτης είναι ένας δείκτης γνωστός σε όλους μας, καθώς μετράται σε κάθε γενική εξέταση αίματος που κάνουμε. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από το όνομά του, σχετίζεται με την κατάσταση του αίματος και, συγκεκριμένα, δηλώνει πόσο πυκνό είναι το αίμα.

Υπάρχουν ροφήματα που ανεβάζουν τον αιματοκρίτη;

Πολλές τροφές, που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε χυμούς και ροφήματα, συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου (Fe) και των βιταμινών Β6, Β9 (φολικό οξύ), Β12 που σχετίζονται άμεσα με την αιμοποίηση, αλλά και της βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Έτσι, φτιάχνοντας ροφήματα, πλούσια στα παραπάνω συστατικά, θα ενισχύσουμε την καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως μπορεί να χρειάζεται και η λήψη κάποιου διατροφικού συμπληρώματος (π.χ. σιδήρου), ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, κάτι το οποίο μπορείτε να συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.

Ποια ροφήματα λοιπόν μπορούν να μας βοηθήσουν;

1. Smoothie με kale

Το kale ή αλλιώς λαχανίδα είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας, χάρη στο πλήθος πολύτιμων συστατικών που περιέχει.

Εάν θέλουμε να εστιάσουμε σε έναν συνδυασμό τροφίμων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του αιματοκρίτη, μπορούμε να συνδυάσουμε σε ένα smoothie τα εξής:

  Φύλλα λαχανίδας/ kale (1.6 mg σίδηρο, 93 mg βιταμίνη C, 62 μg βιταμίνη Β9/ 100g)
  Φυσικό χυμό πορτοκάλι (0.5 mg σίδηρο, 124 mg βιταμίνης C, 75 μg φολικού οξέος/ κούπα)
  Μπανάνα
  Μάνγκο (36 mg βιταμίνης C/ 100g)

Το ρόφημα αυτό αποτελεί πηγή πληθώρας βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων και σιδήρου, βιταμίνης C και φολικού οξέος (βιταμίνη Β9).

Tip: Αφαιρέστε το σκληρό κέντρο από τα φύλλα της λαχανίδας, για να μην γίνει πικρό το ρόφημα. Ιδανικά πιείτε το εντός 1 ώρας από τη στιγμή που θα είναι έτοιμο.

 
2. Smoothie με σπανάκι

Ένα ακόμη θρεπτικό ρόφημα που μπορεί να σας γεμίσει ενέργεια και να συμβάλλει στη βελτίωση του αιματοκρίτη σας περιλαμβάνει τα εξής:

  Φύλλα από baby σπανάκι (2.7 mg Fe, 28 mg βιταμίνης C, 200 μg φολικού οξέος/ 100g)
  Αποξηραμένα δαμάσκηνα (1 mg σιδήρου/100 g)
  Φυσικό χυμό πορτοκάλι
  Αμύγδαλα ή κάσιους3. Smoothie με χουρμάδες

Μία εναλλακτική επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία σας, και ιδιαίτερα την υγεία του αίματος, αποτελούν τα smoothies με φυτικά γάλατα (π.χ. γάλα σόγιας/αμυγδάλου).

Μπορείτε να συνδυάσετε:

  Γάλα σόγιας: περιέχει 1 mg σιδήρου ανά κούπα (ενώ το γάλα αμυγδάλου 0.7 mg Fe αντίστοιχα)
  Βασιλικούς χουρμάδες: περιέχουν 0.9 mg Fe/ 100 γραμμάρια (περίπου 4 τεμάχια)
  Σπόρους τσία (chia seeds): περιέχουν 0.6 mg Fe ανά γεμάτη κουταλιά της σούπας.
  Νιφάδες κακάο (cocoa nibs): είναι σημαντική πηγή πολλών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, καθώς και αντιοξειδωτικών ουσιών.

 
4. Smoothie με φρούτα & spirulina

Ακόμη κι ένα φαινομενικά απλό ρόφημα με φρούτα, όμως, μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθεια να ανεβάσετε τον αιματοκρίτη σας, ειδικά αν το εμπλουτίσετε με κάποιο κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα.

Για παράδειγμα, η προσθήκη σκόνης σπιρουλίνας (1-2 κουταλάκια) μπορεί να αναβαθμίσει ένα ρόφημα που περιέχει ένα mix φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα εξής:

  Φράουλες: 0.4 mg Fe, περίπου 60 mg βιταμίνης C/ 100 g
  Σμέουρα/ raspberries: 0.7 mg Fe, 26 mg βιταμίνης C/ 100 g
  Πορτοκάλια
  Μάνγκο

Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο φύκι (άλγη) που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως υπερτροφή (superfood), μιας και περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β12, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (π.χ. σίδηρος) αλλά και αντιοξειδωτικών. Λόγω αυτού, βοηθάει μεταξύ άλλων και στην κάλυψη τυχόν διατροφικών ελλείψεων.

 
5. Smoothie με φρούτα & χλωρέλλα

Αντίστοιχα με την περίπτωση της σπιρουλίνας, μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie φρούτων και να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από σκόνη χλωρέλλας. Η χλωρέλλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών και σιδήρου, ενώ βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μπορεί εύκολα να προστεθεί σε χυμό φρούτων, όπως για παράδειγμα σε έναν συνδυασμό από πορτοκάλι, ανανά και μπανάνα. Μπορείτε, ακόμη, να προσθέσετε λιναρόσπορο, επίσης καλή πηγή σιδήρου.

Ο ανανάς περιέχει 0.29 mg σιδήρου και 48 mg βιταμίνης C/ 100 g.

Πηγή: Vita4you