Φυσικές λύσεις που διώχνουν το κρυολόγημα μακριά!

Κοτόσουπα, ζεστό γάλα και σκοτσέζικο ντους: αυτές είναι μόνο μερικές από τις φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της γρίπης. Πείτε λοιπόν όχι στα χημικά φάρμακα και ακολουθήστε τα «γιατροσόφια της γιαγιάς» για να καταπολεμήσετε το συνάχι, να σταματήσετε το βήχα, να ρίξετε τον πυρετό.

Για να καταπολεμήσουμε το βήχα..

Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός και νευρικός ή παραγωγικός. Στην πρώτη περίπτωση, οφείλεται σε μία φλεγμονή των αναπνευστικών οδών (λάρυγγας, φάρυγγας και τραχεία), γι’ αυτό και όταν βήχουμε, αισθανόμαστε έναν πόνο στο στήθος. Στη δεύτερη περίπτωση, αντιθέτως, υπάρχει η βλέννα, η οποία θα πρέπει να ρευστοποιηθεί.

…..με αφέψημα

Προετοιμάζουμε ένα μείγμα με 40 γραμμάρια Φύλλα Λαδανιάς, 30 γραμμάρια Θυμάρι και 40 γραμμάρια Μολόχα. Προσθέτουμε μια κουταλιά μίγματος μέσα σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά Θυμαρίσιο Μέλι για πιο γλυκιά γεύση. Αν ο βήχας είναι επίμονος, τότε πίνουμε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

…..με αρωματισμένο μήλο

Μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για το βήχα είναι το ψήσιμο ενός μήλου (ενός αχλαδιού ή ενός δαμάσκηνου) με 1 κουταλιά Θυμαρίσιο Μέλι, μία σταγόνα από αιθέριο έλαιο λεμονιού και 1 από Θυμάρι. Μπορούμε ακόμα να θρυμματίσουμε ξερά φύλλα φασκόμηλου σε ένα τασάκι και να τα κάψουμε. Η εισπνοή του καπνού, με ανοιχτό στόμα, προσφέρει ανακούφιση.

….με σκοτσέζικο ντους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μπορεί να θεραπεύσει το συνάχι. Με την υδροθεραπεία, προκαλείται αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, διεγείρεται και η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Μόλις βρεθούμε κάτω από το ντους, θα πρέπει να εναλλάξουμε 5 λεπτά ζεστού νερού με 30 δευτερόλεπτα κρύου. Στην αρχή, το απότομο πέρασμα από το ζεστό στο κρύο μπορεί να προκαλέσει ανατριχίλα, όμως σταδιακά θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Το ζεστό νερό θα προκαλέσει αγγειοδιαστολή, ενώ θα ακολουθήσει αγγειοσυστολή λόγω του κρύου νερού. Αυτό θα δραστηριοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος, ευνοώντας μια φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης. Στα παιδιά, είναι καλύτερα να κάνουμε εναλλαγή κρύου-ζεστού νερού πάνω στο σώμα τους με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού. Στο τέλος της υδροθεραπείας, θα πρέπει να σπεύσουμε να τα τυλίξουμε με μία ζεστή κουβέρτα για να ιδρώσουν.

…..με βότανα

Ένα μείγμα για το Κρυολόγημα με τσάϊ βουνού, μαραθόσπορο, λεβάντα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, θυμάρι, τίλιο, κυνόροδο, ζαμπούκο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, φλούδες πορτοκαλιού και κανέλα Κευλάνης, μπορεί να είνμαι ευεργετικό. Για να προετοιμάσουμε το εν λόγω αφέψημα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό (80-90ο C) 1 κουταλιά από το μείγμα (δεν πρέπει ποτέ να βράζουμε βότανα με το νερό) και το αφήνουμε 5-7 λεπτά. Στην συνέχεια, σουρώνουμε το εκχύλισμα και το πίνουμε. Μπορούμε να πίνουμε έως και τρία ποτήρια τη μέρα – τα οποία όμως θα πρέπει να τα προετοιμάζουμε πριν την κατανάλωσή τους. Προσοχή όμως: θα πρέπει να αποφεύγουμε το εν λόγω εκχύλισμα αν είμαστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη γιατί μπορεί να επιφέρει παρενέργειες.

Προσοχή στα σπρέυ

Ο πειρασμός των αποσυμφορητικών σπρέι είναι μεγάλος την περίοδο του συναχιού, αφού περιορίζουν τη ρινική καταρροή και συμβάλλουν στην καλύτερη αναπνοή. Χρειάζεται όμως προσοχή: τα συγκεκριμένα φάρμακα περιέχουν ουσίες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια τον εθισμό. Γι’ αυτό, λοιπόν, μια φυσική θεραπεία για καλύτερη αναπνοή είναι οι εισπνοές πάνω από μια λεκάνη με ζεστό νερό αρωματισμένο με μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας, ή ευκαλύπτου.

Κατά του πονόλαιμου….

Συνήθως εμφανίζεται μαζί με τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης και μπορεί να διαρκέσει έως και 4-5 μέρες. Ο φάρυγγας, όπου βρίσκονται οι αμυγδαλές, κοκκινίζει και πονάει, κυρίως τη στιγμή που φτερνιζόμαστε ή καταπίνουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστούν ακόμα και μικρές πληγές, που να παράγουν πύον. Ουσιαστικά, οι αμυγδαλές απορροφούν και παγιδεύουν τις μολύνσεις που εισέρχονται από το στόμα. Αν παρουσιαστεί φλεγμονή στις αμυγδαλιές, τότε σημαίνει ότι οι άμυνες του οργανισμού λειτουργούν. Τον παλιό καιρό, οι γιαγιάδες, για να ανακουφίσουν τον πόνο, έκαναν γαργάρες με νερό και ξύδι ή λεμόνι, όμως υπάρχουν και άλλες φυσικές μέθοδοι καταπολέμησης του πονόλαιμου.

…με νερό και αλάτι

Λιώνουμε μια κουταλιά αλάτι σε μισό λίτρο φυσικού μεταλλικού νερού και χρησιμοποιούμε το μείγμα για να κάνουμε γαργάρες. Πρόκειται για μια άκρως αποτελεσματική θεραπεία του πονόλαιμου, καθότι η περιεκτικότητα του μείγματος πλησιάζει το pH των οργανικών ιστών και έτσι αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανακουφιστικό υγρό. Προσοχή: δεν θα πρέπει να καταπιούμε το υγρό, γιατί περιέχει πολύ νάτριο, που είναι βλαβερό ειδικά αν υποφέρουμε από υψηλή πίεση ή κατακράτηση υγρών.

….με βότανα

Ένα μείγμα για τον Πονόλαιμο με γλυκόριζα, αχιλλέα, μολόχα, ζαμπούκο, αγριμόνιο, καλέντουλα, τίλιο, αλάδανο, φασκόμηλο, χαμομήλι και θυμάρι, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα φυσικό στοματικό διάλυμα. Αφήνουμε τα βότανα για 20 λεπτά μέσα σε 1 λίτρο βραστού νερού. Στη συνέχεια, το σουρώνουμε. Όταν ο λαιμός είναι ερεθισμένος, χρησιμοποιούμε το εκχύλισμα για στοματικές πλύσεις κάθε μία ώρα. Τα συγκεκριμένα βότανα έχουν ισχυρή απολυμαντική και στυπτική δράση, καταπολεμούν τα μικρόβια και προσφέρουν ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό.

Κατά της αμυγδαλίτιδας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ένα μείγμα από τα ακόλουθα βάμματα: 10 σταγόνες Εχινάκειας, 10 σταγόνες Γλυκόριζας και 5 σταγόνες προπόλης σε λίγο νερό και κάνετε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα.

Καλύτερη διατροφή, περισσότερες άμυνες

Η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μπορεί να ενισχυθεί με την κατανάλωση συγκεκριμέων τροφίμων. Πάντως, ο γενικός κανόνας σε περίπτωση γρίπης είναι η κατανάλωση ελαφριών και εύπεπτων τροφίμων: σούπες λαχανικών, βραστό ψάρι και κρέας στη σχάρα. Ακόμα, πράσινο φως για τα φρούτα και τα λαχανικά, ωμά ή βρασμένα. Αναλύψτε τώρα τι δεν θα πρέπει ποτέ να λείπει από το τραπέζι σας.

Πρασινόφυλλα λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, ρόκα, κουνουπίδι και κραμπολάχανο: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην έξοδο της βλέννας, απελευθερώνοντας έτσι τις αναπνευστικές οδούς.

Μανιτάρια: περιέχουν μια ουσία που ενισχύει τις φυσικές άμυνες.

Μέλι: πρόκειται για ένα θεραπευτικό τρόφιμο. Αν χρησιμοποιηθεί στη θέση της ζάχαρης για να χαρίσει μια γλυκιά γεύση στα ροφήματα, ασκεί ευεργετική δράση στους βρόγχους. Το μέλι του θυμαριού είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ το μέλι του ευκαλύπτου δρα ως αποχρεμπτικό για την καταρροή. Ακόμα, το μέλι αποτελεί έξοχο τονωτικό, καθότι πλούσιο σε βιταμίνες.

Τρόφιμα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα: θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα τυριά και τα αλλαντικά, καθώς και τα πολύ επεξεργασμένα πιάτα και τα τηγανητά, γιατί κατανοούν το συκώτι, κάνουν πιο δύσκολη την πέψη και περιορίζουν τις ικανότητες του οργανισμού να καταπολεμάει τις μολύνσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *