Εχινάκεια, 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Ένα θαυματουργό όπλο που μας προσφέρει η φύση. Ένας αποτελεσματικός τρόπος θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή είναι η μοναδική εχινάκεια, που χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιείται από την ιατρική για πάνω από τετρακόσια χρόνια. Τεχνικά είναι ταξινομημένο ως βότανο και από τα διάφορα είδη του φυτού της εχινάκειας χρησιμοποιούνται τα λουλούδια, τα φύλλα και οι ρίζες για να παρασκευαστούν τα φάρμακα.

Πριν από το 1950 και την εισαγωγή αντιβιοτικών, η εχινάκεια  (echinacea) κατείχε μια αξιέπαινη φαρμακευτική θέση. Μετά την ανακάλυψη όμως των αντιβιοτικών,  το φημισμένο βότανο έχασε μεγάλο μέρος της εκτίμησής του. Είναι ένα ελκυστικό λουλούδι που μοιάζει με μαργαρίτα με τετράγωνο κεφάλι και ροζ ή μοβ πέταλα, αναπτύσσεται σε ισχυρούς μίσχους πολύ πάνω από το φύλλωμα. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στη ρίζα διαφέρουν σημαντικά από εκείνες στο πάνω μέρος του φυτού. Αν αναλύσουμε τις ρίζες, μπορούμε να δούμε ότι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ασταθή ελαίων, ενώ τα μέρη που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος τείνουν να περιέχουν περισσότερους πολυσακχαρίτες που είναι γνωστό ότι διεγείρουν την ανοσολογική λειτουργία. Το εκχύλισμα Echinacea είναι ουσιαστικά ένα βάμμα από το άνω μέρος του φυτού.

Πολλά χημικά συστατικά του Echinacea είναι, στην πραγματικότητα, ισχυροί διεγέρτες του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να παρέχουν σημαντική θεραπευτική αξία. Λίγα από αυτά που γνωρίζουμε όλοι είναι, αιθέρια έλαια , φλαβονοειδή, ινσουλίνη, πολυσακχαρίτες και βιταμίνη C.

7 Οφέλη Echinacea

Ποια είναι όμως τα οφέλη από τη λήψη εχινάκειας; 

1. Καταπολεμά τον Καρκίνο

Πολλές έρευνες από διάφορα εθνικά ινστιτούτα υγείας έχουν δημοσιευθεί ως προς τα οφέλη της εχινάκειας στον καρκίνο του εγκεφάλου. Αυτές οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η ιατρική αξία των φυτοχημικών που περιέχονται στην εχινάκεια είναι σαφώς εμφανής και φαίνεται ότι αυτοί οι παράγοντες, όπως και τα φυτοχημικά που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί σε άλλα βότανα, μπορεί να είναι πολύτιμα εργαλεία για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων όγκων.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι η εχινάκεια μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος ένα κοινό κρυολόγημα κατά 58%. Ακόμα μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου μιάμιση ημέρα.

3. Ανακουφίζει τον πόνο

Χρησιμοποιούταν κυρίως από τους ινδιάνους των μεγάλων πεδιάδων κατά κόρων ως παυσίπονο. Είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό φυσικό αναλγητικό για τους ακόλουθους τύπους:

 • Πόνος στα έντερα
 • Πόνος που σχετίζεται με πονοκεφάλους
 • Ο πόνος που σχετίζεται με τον HSV ( έρπης)
 • Πόνος που σχετίζεται με τη γονόρροια
 • Ο πόνος που σχετίζεται με την ιλαρά
 • Δαγκώματα φιδιου
 • Πονόλαιμο
 • Στομαχόπονο
 • Αμυγδαλίτιδα
 •  Πονόδοντος

4. Λειτουργεί ως φυσικό επουλωτικό και καθαρτικό για το στομάχι και τα έντερα

Όπως και πολλά βότανα, η εχινακεια είναι ιδιαίτερα επουλωτική για το στομάχι και ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Σύμφωνα με την ιατρική βοτανοθεραπεία, για παράδειγμα, η εχινακεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ήπιο φυσικό καθαρτικό για να παρέχει φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και ως παράγοντας ηρεμίας.

Η κατανάλωση του τσαγιού από βότανα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική . Για πιο χρόνιες καταστάσεις, ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει τα έντερα.

5. Αντιφλεγμονώδη ισχύς

Αναμφισβήτητα ο πρώτος δολοφόνος παγκοσμίως, που βρίσκεται στη ρίζα των περισσότερων ασθενειών, είναι η φλεγμονή. Διάφοροι παράγοντες  συμπεριλαμβανομένου του στρες, των τοξινών στα τρόφιμά μας και του κακού ύπνου  συμβάλλουν στο να εμφανιστούν φλεγμονές. Ευτυχώς, όπως εξηγείται από μελέτες, η τακτική κατανάλωση εχινάκειας μπορεί να αντιστρέψει και να ανακουφίσει αποτελεσματικά διάφορους τύπους φλεγμονών. Ποιο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει με ραγοειδίτιδα ή φλεγμονή των ματιών. Είναι καλή ιδέα για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονές  όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα να καταναλώνουν τακτικά το τσάι με εχινάκειας.

6. Βελτιώνει τα προβλήματα του δέρματος

Σύμφωνα με διάφερες μελέτες η εχινάκεια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εξής δερματικών νόσων:

Έκζεμα, φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, ψωρίαση, μολύνσεις του δέρματος , καθώς και την επούλωση των πληγών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την αναγέννηση του δέρματος.

7. Καταπολεμά κάθε είδους μόλυνση

Η εχινάκεια είναι ένα φανταστικό φάρμακο για μια ολόκληρη σειρά από μολύνσεις. Η λήψη εχινάκειας και η εφαρμογή μιας φαρμακευτικής κρέμας μπορεί να μειώσει τον ρυθμό των επανεμφανιζόμενων κολπικών μολύνσεων κατά 16%, σε σύγκριση με την απλή λήψη του φαρμάκου. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθάει με:

 • Μολύνσεις αίματος
 • Έρπεις γεννητικών οργάνων
 • Ασθένεια των ούλων
 • Ελονοσία
 • Σύφιλη
 • Τυφοειδή
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Κολπικές λοιμώξεις

Προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε.

Οι υψηλές δόσεις της εχινάκειας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ναυτία και ζάλη, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν αλλεργίες. Για αυτό δεν συνίσταται η κατανάλωση εχινάκειας για την καταπολέμηση της  εποχιακής αλλεργίας.  Έχει επίσης αναφερθεί ότι  η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως διάρροια, αποπροσανατολισμό, ζαλάδες, ξηρότητα στο στόμα, πονοκεφάλους, αϋπνίες καθώς και μυϊκούς πόνους, μούδιασμα στην γλώσσα, το λαιμό και  κακή γεύση και εμετό. Όλα τα πράγματα στην ζωή χρειάζονται μια σωστή χρήση και το θαυματουργό φυτό της εχινάκειας δεν εξαιρείται απ’ αυτόν το κανόνα.

Πηγή: Υγεία & Ευεξία